22
May

Спортско рекреативен центар “Го сакам Бутел” ФОКУС ГРУПА 3

Во рамките на проектот на Владата на Швајцарија „Поддршка на изборните реформи во Северна Македонија“ спроведуван од Меѓународната фондација за изборни системи (ИФЕС), Интеркултура го мониторира изборното ветување на градоначалникот за изградба на спортско рекреативенцентар “Го сакам Бутел”. На 20 Мај со почеток во 16:30 часот се одржа фокус група во просториите на хуманитарната организација АДРА Скопје и на истата присуствуваа 10 граѓани кои живеат на територијата на Општина Бутел.

На фокус групата се дискутираа неколку прашања:

– Информираноста на жителите за работата на Општината

– Дали се запознаени со изборните ветувања, и конкретно со ова кое се мониторира

– Колку според нив се исполнуваат изборните ветувања

– Со кои алатки се запознаени и дали знаат како да добијат информација од општината

Според изјавите од страна на граѓаните се доби впечаток дека не секогаш можат да стогнат до информација, односно ја посетуваат општината и бараат некого да им помогне да добијат информација. Предлагаат да се направи еден инфо пункт каде ќе можат да се информираат.

Фокус група со граѓаните на општина Бутел, 20 мај 2023г.

Двајца од учесниците во фокус групата живеат во околината каде што се гради спортско рекреативниот центар и се запознаени со идејата и изборното ветување. Очекувале малку побрзо да се одвиваат работите но не се незадоволни. Имаат впечаток учесниците дека нешто постојано се работи во општината а сега дали е тоа изборно ветување не се сигурни. Во предизборната кампања добиле некои материјали но не ги прочитале. Информација од општината добиваат само на лице место или преку фејсбук профилот на Градоначалникот.

Фокус гурпа со граѓаните на општина Бутел, 20 мај 2023г.

Повеќе информации за стаусот на ова изборно ветување може да се најдe на следниов линк: https://electoralreforms.mk/single-initiative-2022/?ID=4608&mesec=%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82-2023

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...
en_USEnglish