Усвоени Дигиталниот Закон за услуги и Закон за дигитален пазар

10
Јул

Европскиот парламент го усвои Дигиталниот Закон за услуги и Закон за дигитален пазар

Европскиот парламент денеска го одобри Законот за дигитални услуги и Законот за дигитален пазар со огромно мнозинство, речиси две години откако беше претставен првичниот предлог на Комисијата и меѓуинституционалните договори за пакетот за дигитални услуги беа постигнати во пролет оваа година. Двa закони заедно имаат за цел да создадат побезбеден дигитален простор каде што се заштитени сите основни права на корисниците; и простор кој ќе служи како поле за поттикнување иновации, раст и натпреварување! Пакетот за дигитални услуги ќе стапи на сила доколку истите два законски прописи бидат одобрени од Советот! CONNECT International го поздравува напредокот на овие иницијативи, кои ќе имаат поволно влијание врз дигиталниот пристап, дигиталните права, дигиталното граѓанство и дигиталните иновации – сите четири области на работа во кои работиме.

Овие акти ќе имаат повеќе придобивки за младите и другите граѓани, дури и ако тие не се веднаш очигледни. Тие се клучни за обезбедување значајна дигитална трансформација и правење на Европа погодна за дигиталната ера. Во рок од шест месеци од конечното усвојување на овие два акти, таканаречените чувари ќе треба да следат збир на добро дефинирани правила и забрани – а тие вклучуваат различни даватели на услуги, вклучително и социјалните медиуми, провајдери итн. Доколку правилата постојано се прекршуваат, може да се наметнат казни до 20% од нивниот глобален промет.

За да се осигури дека онлајн опкружувањето останува безбеден простор каде што се почитуваат основните права, вклучително и слободата на изразување, Законот за дигитални услуги ќе наведе збир на принципи за тоа што е легално или нелегално онлајн. Ова исто така значи дека платформите ќе мора да бидат потранспарентни за нивните одлуки за умереност на содржината (и до одреден степен, алгоритмите, но дополнителна регулатива на ЕУ за вештачката интелигенција се очекува до крајот на годината или почетокот на следната), да придонесат за спречување на дезинформациите на интернет и да обезбедат безбедност на производите што се нудат во дигиталните простори. Ова ќе има позитивно влијание врз обезбедувањето еднаква примена на дигиталните права и значајно дигитално граѓанство. Поважно, колку е поголема големината на платформата, толку е поголема и нивната одговорност.

Дополнително, чуварите веќе нема да можат да наметнуваат нефер услови за пристап на нивната апликација, што би можело да ги спречи потрошувачите да инсталираат апликации од други извори – каде што е поверојатно да платат помалку. Овие типови на регулативи, вклучувајќи листи со „да“ и „не“ – содржани во Законот за дигитален пазар – се клучни за обезбедување дигитален пристап и поддршка на дигиталните иновации.

Севкупно, овие регулативи имаат за цел да го заштитат онлајн просторот, истовремено обезбедувајќи и одржување на вредностите на ЕУ во дигиталната област. Повеќе информации се достапни на овој линк: https://www.europarl.europa.eu/news/pt/press-room/20220701IPR34364/digital-services-landmark-rules-adopted-for-a-safer-open-online-environment

You are donating to : Greennature Foundation

How much would you like to donate?
$10 $20 $30
Would you like to make regular donations? I would like to make donation(s)
How many times would you like this to recur? (including this payment) *
Name *
Last Name *
Email *
Phone
Address
Additional Note
paypalstripe
Loading...
mk_MKMacedonian